Menderes’in sembolü haline gelmiş tarım ürünlerinden bir diğeri de çok özel üretim teknikleriyle geleneksel biçimde üretilen Efemçukuru üzümüdür. Menderes merkezine 22 km, İzmir il merkezineyse 42 km uzaklıktaki Efemçukuru Mahallesi Akdeniz İklimi etkisi altındadır. Yamaçlarında adeta bir masal diyarında gezinildiği izlenimi yaratan bu bağlardaki üzümler, ticari adıyla “alfons”, halk arasındaki söyleyişiyle “enfes” adı verilen sofralık siyah tiptir.
Efemçukuru köylülerinin atalarından kalma asırlık bağları, klasik üzüm yetiştirme tekniklerinden çok farklı olarak direksizdir. Özel yetiştirme teknikleriyle üretilen bu üzümlerin bağ filizlerinin yerde ve direksiz olmasının yanı sıra tadını enfes kılan bir diğer farklı özelliğiyse bu bağların neredeyse hiç sulanmadan ürün vermesidir. Yaz aylarında güneşin güçlü etkisiyle gün içerisinde buruşup yoğunlaşan üzüm taneleri, yamaçlarda gece oluşan yoğun çiyle birlikte serinler ve doğal olarak sulanır. Yöreye has iklim ve coğrafya etkileri sayesinde benzersiz bir tada ulaşan Alfons üzümü, bölgede yıllık 7 bin ton rekolteye ulaşmaktadır.
Efemçukuru Mahallemiz’e yol tarifi almak ve haritada incelemek için lütfen tıklayınız.