Görece Nazar Boncuğu Üretim El ve İşleme Sanatı Coğrafi İşareti

Somut olmayan kültürel miraslar arasında yer alan “Nazar Boncuğu” Menderes’in Görece Mahallesi’ndeki geleneksel ocaklarda üretilmektedir. İnsanı kem gözlerden koruduğuna inanılan boncukların el emeği, göz nuru ve alın teriyle üretilmesiyle başlayıp dünyanın dört bir yanına devam eden yolculuğu Görece’den başlamaktadır. Bu sanat yüzyıllar içerisinde çok az değişikliğe uğramıştır. 3 bin yıllık antik Akdeniz cam sanatı tüm incelikleriyle Menderes göz boncuğu fırınlarında yaşamaktadır. Bugün gerçek nazar boncukları İzmir’in Menderes ilçesinde bu işe gönül vermiş son birkaç usta tarafından üretilmektedir.

Daha öncesinde Görece Belde Belediyesi adına kayıtlı olan “Görece Nazar Boncuğu Üretim, El ve İşleme Sanatı Coğrafi İşareti” Menderes Belediyesi adına tescil işlemleri başlatılmıştır.