Gümüldür Mandalinası Coğrafi İşaret Başvurusu

2014-2023 İzmir Bölge Planı’nda yer alan İzmir’e özgü yöresel ürünlerin markalaştırılması ve coğrafi işaretle tescillenmesi hedefi kapsamında, ilçemizin en önemli tarım ürünlerinden birisi olan Gümüldür Mandalinası’nın yöresel özelliklerinin ortaya konarak tanıtımı, üreticilerin desteklenip teşvik edilmesi ve ürünün yeni pazarlara ulaşmasına olanak sağlamak amacıyla, Menderes ilçesine özgü yöresel çapta tarım faaliyetleri yapılan; niteliği, üretim miktarı ve ekonomik değeriyle bölgemize has özellik arz eden Satsuma Gümüldür Mandalinası’nın coğrafi işaret çalışması Müdürlüğümüzce yapılmıştır.

Mavi ve yeşilin göz kamaştırıcı biçimde kesiştiği Gümüldür kıyılarında yetişen dünyaca ünlü satsuma cinsi mandalinalar sulu, çekirdeksiz ve ince kabukludur. Tüm turunçgiller gibi Gümüldür mandalinası da sıcağı sever. Dikili yaklaşık 14 bin 110 dekar alanı bulunan Menderes’in 2015 mandalina rekoltesi 45 bin 37 ton olup ortalama dekara düşen rekolte 3 bin tondur. Gümüldür Mandalinası, Türkiye’de ve ihracatını yaptığımız ülkelerde rengi, kokusu, lezzeti ve tabi ki sağlığa yararlarıyla bir marka haline gelmiştir. Türkiye’nin neredeyse tüm pazarlarında mandalina ticareti yapanlar ürünlerinin satışını “Gümüldür Mandalinası” adıyla yapmaktadır.

Bu kapsamda ülkemizde yetkili tek mercii olan Türk Patent Enstitüsü’ne yapmış olduğumuz başvuru değerlendirme aşamasında olup yılın üçüncü çeyreğinde sonuçlanacaktır. Coğrafi işaretin Belediyemiz adına tescil amacı Gümüldür Mandalinası’nı daha bilinir hale getirmek ve ilçemiz ekonomisine katkı sağlamaktır.