İlçe ekonomisinin önemli bir bölümü tarıma dayalıdır. Toplam tarım alanı 231.155 dekardır. İlçemizde sulu tarım arazisi 76 bin dekar, kuru tarım arazisi 155 bin dekardır. İlçemizde tarımsal etkinlikler yüksek ürün çeşitliliğiyle geniş alanlar üzerinde yapılmaktadır. Buğday, mısır, üzüm, mandalina, salatalık, karanfil ve zeytin yoğun olarak yetiştirilen tarım ürünleridir. Menderes örtü altı üretim, kesme çiçekçilik ve organik tarım faaliyetlerinde de önemli ilçelerden biridir.
Kesme çiçekçilik, İzmir’de açık ve kapalı alanlarda toplam 397 hektar alanda, ağırlıklı olarak Menderes, Urla, Bayındır, Balçova ve Karaburun ilçelerinde yapılmaktadır. İlçemizde örtüaltı yetiştiriciliği 9003 dekarlık alanda yapılmakta olup ,1603 dekarlık alanda kesme çiçek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Başta gül ve karanfil olmak üzere, kasımpatı, gerbera, lisianthus ve glayöl yetiştiriciliği yapılan türlerdir.
Menderes’in sembolü haline gelmiş tarım ürünlerinden biri de üzümdür. Alfons cinsi üzüm yoğun olarak Menderes merkeze 22 km uzaklıkta bulunan Efemçukuru Mahallesinde yetiştirilmektedir. Alfons cinsi üzüm bölgede yıllık 7 bin ton rekolteye ulaşmaktadır.
Üzümün yanı sıra, Özdere, Gümüldür ve Ahmetbeyli mahallelerinde satsuma mandalina yetiştiriciliği de ilçeye önemli bir değer kazandırmaktadır. İlçemizde 15.025 dekarlık alanda 607.350 meyve veren ağacımız bulunmaktadır. Gümüldür, Özdere ve Ahmetbeyli Mahalleri en önemli üretim merkezleridir. Bölgenin tamamına yakınında satsuma cinsi mandarin yetiştirilmektedir. Ayrıca “Gümüldür Mandalinası/ Gümüldür Mandarini” coğrafi işaretle tescillenmiştir.
İzmir için önemli bir başka meyve olan zeytin ise hemen bütün ilçelerde üretilmekle birlikte Menderes, Bayındır, Bergama, Selçuk, Torbalı, Ödemiş, Kemalpaşa, Urla, Seferihisar üretimin en fazla yapıldığı ilçeler olarak öne çıkmaktadır.